Olíva olaj
Sok helyen ma is gyógyszer. Világossárga vagy zöld színű, könnyen emészthető olaj. Legértékesebb fajtája az extra szűz olívaolaj, ami az olívabo gyó első hideg préseléséből származik. Felhasználása igen széleskörű: saláták hoz, tésztafélékhez, sütéshez, főzéshez kiváló, fűszerolajokat is ebből érdemes készíteni. Előnyösen hat az érrend szeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére, megóvja az érrendszert a meszesedés-től, meggátolja a zsírok lerakódását az erekben. Az olívaolaj melegít és gyó gyít, a reumatikus panaszoknál segíthet az olívaolajos masszázs.
Tökmagolaj
Intimbajok ellen. A színe sötétbarnás vagy zöldes, íze kifejezetten aromás. A népi gyógyá szatban húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén alkalmazzák. A férfiak, ha szeretnék megelőzni az időskori bajokat, akár már harmincéves korban is elkezdhetik fogyasztását. Hasonló módon a hölgyek is sokat tehetnek a húgyhólyagjuk érdekében, megelőzve a felfázást. Aromája miatt főleg salátákhoz illik, de kiváló kocsonyás ételek és hideg előételek készítéséhez is. Könnyen emészthető, védi a prosztatát
Feketekömény-olaj
A fáraók kedvence. Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblé-mák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketekömény-olaj különös bőrápoló hatását már Nofretete is ismerte. Manapság vízhajtóként és puffadásgátlóként alkalmazzák.
Ligetszépeolaj
Erősíti az immunrendszert. Különösen a premenstruációs szindróma kezelésében, az anyagcsere szabályozásában és a véredények kitágításában hatékony. De jó eredménnyel alkalmazzák magas vérnyomás esetén, a koleszterinszint csökkentésére, az immunrendszer erősítésére, májkárosodásnál, elvonási tüneteknél, valamint hiperaktív gyermekeknél. Önmagában nem fogyaszt, de hozzásegít az optimális testsúly eléréséhez.
Búzacsíraolaj
A legértékesebb. Aranybarna színű, gabonára emlékeztető ízű és illatú olaj. Különösen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Száz gramm búzacsíraolaj mintegy százötven milligramm E-vitamint tartalmaz, amely javítja a véráramlást, a szervek, izmok, szövetek anyagcseréjét, nagyobb teljesítőképességet és vitalitást kölcsönöz. A szívet és a vérkeringést megvédi a túlterhelés okozta károsodásoktól. Az E-vitamin féken tartja az idő előtti öregedési folyamatokat is. Bőrünk is profitál belőle: karbantartja a kötőszöveteket, sima és rugalmas lesz tőle a bőr, valamint serkenti a sejtek megújulását.
Napraforgóolaj
Sütésre kiváló. A jellegzetes ízű hidegen sajtolt napraforgóolaj hatásos a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben. Gazdag A-, D- és E-vitaminokban, magas a linolsavtartalma, ez teszi könnyen emészthetővé és igen értékessé. Alkalmas salátákhoz, sütéshez, főzéshez.
Reggel, ébredés után egy jó kanál étolajat (hagyományos Vénus étolaj is alkalmas) a szánkba veszünk, s zubogtatjuk azt legalább 5 percig (aki tudja 10 percig). Közben öltözhetünk is akár... Miután befejeztük, az olajat ki kell köpni pl. papírzsebkendőbe és a szemétbe tenni.
Az éjszaka folyamán a szájban sok méreganyag csapódik ki, ezt az olaj leoldja. Méregtelenítő kúrák részeként ismertem meg. Próbáljátok ki, szerintem jó. Ezután én citromfű teát vagy mentateát szoktam inni, csak ezután mosok fogat.
Lenmagolaj
Csak salátához. Kicsit kesernyés, vajra emlékeztető ízű, könnyen emészthető olaj. Hő hatására alkotórészeire bomlik, tehát csak salátákhoz szabad felhasználni. Mivel ehhez a lenmagot nemcsak sajtolják, hanem darálják is, a héjban lévő ásványi anyagok és ballasztanyagok is benne vannak, így kedvezően hat a bélműködésre. Alkalmas a rák, a szívbetegségek, gyulladásos megbetegedések kezelésére, meddőség megelőzésére, csökkenti a koleszterinszintet. A lenmagolaj könnyen megromlik! A hűtőszekrény ajtajában tartsuk!
Szezámolaj
Segíti a gondolkoldást. Enyhe ízű, majdnem szagtalan olaj.Hidegen sajtolt, finomítatlan állapotban elsőrendű gyógyhatású szer. A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható. Normalilázlja a bélbaktériumok működését.
Kukoricacsíra-olaj
Könnyen emészthető. Édeskés ízű, aranysárga olaj, amely gazdag A-, D- és E-vitaminokban. Jellegzetes, pikáns pattogatottkukorica-íze ideális salátaöntetek készítéséhez. Szójaolaj Harcol a rák ellen Semleges ízű, magas fehérje-, lecitin-és linolsavtartalmú olaj. Nagy mennyiségben tartalmaz növényi ösztrogént, ami fontos szerepet játszik a hormonális eredetű rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Tartalmaz még karotint és E-vitamint is. Tanácsos sötét helyen tárolni, mert a benne lévő vas és réz könnyen oxidálódik, így az olaj színe és íze megváltozhat.
Mogyoróolaj
Igazi fehérjebomba. Az olaj intenzív mogyoróaromája minden salátához és teljes értékű élelmiszerhez is jól illik. Ugyanakkor kiváló bőrtápláló olaj is, amely számos különféle bőrápoló termék összetételében megtalálható. Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is.
Dióolaj
Serkenti az agyműködést. Világosbarna, intenzív aromájú olaj, amely a benne lévő B-vitamin, jódós lecitin miatt az agy és az idegrendszer alapvető tápláléka. Rendszeres fogyasztása segít az összpontosításban. Sütésre nem alkalmas, mert hamar megég, de különösen a dióval gazdagított salátákhoz és édességekhez nagyon jól illik az íze. Gyorsan megavasodik, ezért felbontás után öt-hat héten belül el kell fogyasztani!
Szőlőmagolaj
Jót tesz a szívnek. Magjait kipréselve kellemes, lágy csaknem szagtalan, világossárga olaj nyerhető ki. Ez az egészséges folyadék rendkívül gazdag linolsavban, mely karbantartja szívünket, keringési rendszerünket és flavonoidokban, amely segít a rák megelőzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, jelentős E-vitamin tartalma szerepet játszik az izmok megfelelő működésében, a szívbetegségek megelőzésében. Használhatjuk főzéshez is, de természetes állapotában a legízletesebb.
Mandulaolaj
Édes és illatos. A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Hatásos a légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás és székrekedés ellen. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme.
Kenderolaj
Hatásos ekcéma ellen. A kenderolajat krónikus bőrbetegségek kezelésére használják. A dióra emlékeztető ízű olajból napi két-három kávéskanálnyi lenyelése, valamint az érintett bőrfelület bekenése gyerekek egész soránál eltüntette vagy csökkentette a viszkető foltokat.
Kókuszzsír
Gyenge gyomorra. A kókuszzsírt a kókuszdió szárított húsából sajtolják. Fehér vagy sárgás színű, mandulaillatú. Nagy előnye, hogy feldolgozásához nem kell emésztőenzim, ezért károsodott felszívófelület mellett is képes hasznosulni, így többek között hasnyálmirigy-gyulladás és gyulladásos bélbetegségek esetén is felhasználható.
Hírek
Szavazás