MENÜ



„Jézus, a Te Akaratod minden, ami számít. Az én szabad akaratom a Tied. Tégy vele, amit szeretnél!”

„Jézus vedd el fájdalmamat, gyógyíts meg Engem és vedd el keresztemet.”

ÁSVÁNYI ANYAGOK SZEREPE – LEGFONTOSABB MAKRO- ÉS MIKROELEMEK:

Napi szükséglet Hol hat Miben található
Cink

7-10 mg

Gyorsítja a sebek gyógyulását, fontos a hormonműködéshez Inzulin és különböző enzimek alkotórésze, Gyomorbetegeknél kevesebb szívódik fel. Máj, dió, spárga, őszibarack Belsőségek, tengeri ételek, marhahús, búzacsira
Fluor

3,1-3,8 mg

Csontképzés, fogképzés, csonterősítő Fogszuvasudást csökkenti! Túladagolás veszélyes!
Nagyobb fluortartalmú ásványvizet kerülni !!!
Zsázsa, kecsketej, kecskesajt, cékla, paraj, savanyú-káposzta, vörös- és fehérkáposzta, tojássárga, zab, fokhagyma., tengeri hal, fluorozott ivóvíz, tea, kávé, hering
Foszfor
700 mg
Szénhidrát-anyagcsere, sav-bázis-egyensúly, Az izommunka fontos tényezője. Csont- és fogerősítő Az energiaraktározás és –felszabadítás fontos anyaga. Korpa, árpa, bab, téliborsó, rozs, tojássárga, vörösáfonya, cékla zöld levele, vörös-káposzta, uborka, Napraforgómag, búza, dió, baromfihús, alma, sárgabarack, sárgadinnye, tej, Mák, Óvári-sajt, hús, hüvelyesek, hal,
Jód

200 mikrogramm

Energia, nélkülözhetetlen a normális pajzsmirigyműködéshez!
Struma kialakulását akadályozza
Articsóka, gomba, saláta,dió, ásványvíz, nyers tojássárga, paradicsom, szamóca, körte, sült-burgonyahéj, fokhagyma, ananász, csukamájolaj, spenót hagyma, tejtermékek, tengeri hal
Kalcium
800-1000 mg
Felelős a csontok épségéért, a fogakért, Csontszilárdító, csontképző,csontsűrűségfokozó Idegrendszer, szívizom, allergia, asztma Hiánya miatt felléphet gyulladás, elhúzódik a véralvadás, gyengülhet az emlékezőtehetség! Fontos: – Tablettát ne étkezés előtt vegyük be ! – Felszívódáshoz szükséges: C –vitamin + segít: D-vitamin – Felszívódást gátolja: tea, kávé, növényi
rostok(cellulóz), gabonakorpa, spenót, sóska
Korpa, mandula, citrom, oliva, lefölözött tej, iró, savanyú-káposzta, hagyma, paraj, tojássárga, saláta, endívia, lencse, hüvelyesek, zöldségek gyermekláncfű, csalán, szezámmag, Pannonia-sajt, glutein-liszt, szőlő, őszibarack, cseresznye, szilva, görögdinnye, füge, narancs, petrezselyem, mák, dió, hús, hal
Kálium
200 mg-tól
Fontos az izmok épüléséhez és az idegek működéséhez
Káliumvesztés következtében az izomgyengeség a bénulásig fokozódhat.
Teljes- és fölözött tej, Búzakorpa, aszalt szilva, endívia, paraj, dió, körte, paradicsom, sárgarépa, lencse, római saláta, hagyma, káposzta, zsázsa, zab, melasz, oliva, fehér bab, szeder, banán, görögdinnye, csalán, mazsola
Kén A méregtelenítésben nagyon fontos. Fertőző betegségek megjelenésénél van nagy szerepe a szervezet védekezésében. Aminosavak építőköve Fehérjék: marhahús, bab Karalábé, tojás, mandula, rozs, téliborsó, árpa, hántatlan rizs, fokhagyma, aszalt őszibarack, kelkáposzta, retek, mogyoró, uborka, füge, sárgarépa, datolya
Klór Ideg- és izomműködés, izületi betegségek Sajt, kecsketej, rozs, répa- és cékla-zöld, fehér- és vörös káposzta, héjas uborka, savanyú-káposzta, paraj, spárga, retek, sárgarépa, saláta kókuszdió, datolya
Króm
30-100 mikrogramm
Koleszterincsökkentő, vérsűrűség- és vércukorszint-szabályozó Búza csira, teljes kiőrlésű gabona, kenyér
Magnézium
300-350 mg
Megelőzheti az öregedési folyamatot, az érelzáródást, csökkentheti az infarktus megjelenését. Rákmegelőző hatású. Csontképzés, fogképzés, izomműködés, idegek fejlődése, izületek épsége Hiánya ingerlékenységet, izomgyengeséget, járászavart, szédülést, depressziót okozhat. Felszívódást segíti: E- és B-vitamin
Túladagolással fokozódik a kalcium- és foszforkiválasztás !!
Korpa, rozsliszt, borsó, aszalt alma és kajszibarack, mandula, kókuszdió, amerikai mogyoró, paraj, uborka, saláta, citrom, narancs, szőlő, füge, mák, citrom, hüvelyesek, fehér bab, őszibarack, levélzöldség, tengeri ételek! tökmag, dió, mogyoró
Mangán
2-5 mg
Nagy mértékben fokozza a vas hatását. Számos élettani működésben vesz részt.
Csontsűrűséget fokozza, enzimműködést segíti
Zsázsa, petrezselyem, endívia, mandula, borsmenta, fenyőmag Teljes kiörlésű kenyér, szárított gyümölcsök, zabpehely
Molibdén
75-250 mikrogramm
Allergia-csökkentő Tojás, duórumtészta, tejtermék, gabonafélék
Nátrium
550 mg-tól
Szabályozza a vízháztartást, segít az ízületi betegségeknél. (Só. Itt nem a hiány, inkább a tobzódás veszélye fenyeget! A só nem étel, nincs benne vitamin, nincs szerves ásvány, még tápanyag sincs.)DE: Elrabolja a test kálciumát, mérgezi a szívet, és a szervezet idegrendszerét túlérzékennyé teheti. A só minden elemben benne van, ne sózzunk még rá! Túlfogyasztásnál: magas vérnyomás, gyomorrák Spárga, uborka, zeller, póré, paraj, sárgarépa, lencse, szamóca, cékla, füge, kókuszdió, diók, alma, só, marhahús, sertéshús, szardínia, sajt, kukoricakenyér, savanyúkáposzta, ketchup
Réz
1-1,5 mg
Oxigénfelvételt segítő, vasháztartást szabályozza Belsőségek, szárított hüvelyesek, csokoládé, napraforgómag
Szelén
30-70 mikrogramm
Rák megelőzése, szívinfarktus-védelem, reuma, izületi gyulladás, öregedéslassító, immunrendszer-védő és erősítő ! Tablettás túladagolás: MÉRGEZŐ !!! Búzacsira, korpa, paradicsom, szőlő, Húsok, tengeri halak, őszibarack, szilva
Szilícium
5-10 mg
A kötőszövetek segítője. Haj- és körömerősítő Spárga, héjas uborka, zab, paraj, teljes búza, hántolatlan rizs, árpa, szamóca, káposzta, datolya, füge, dió, mandula, zöld körte, burgonya, köles
Vas
10-15 mg
Nélkülözhetetlen ! Vérképző, oxigéncsere-segítő, koncentráció-fokozó Hiánya a hiánybetegséget húzza maga után, és a vérszegénységet. Jelentkezhet szívtáji fájdalom, törékeny köröm és haj, stb. ! Felszívódása: C-vitaminnal ! Felszivódást gátolja: elemi cink Teljes búza, árpa, lencse, zöld zöldség, csalán, paraj, saláta, tojássárga, szilvák, bab, bogyók, szőlő, körte, alma, barack, mazsola, füge, mandula, fehér káposzta, dió, máj, sertésmáj, bab, barack, szójaliszt

VITAMINOK

Napi szükséglet Mire jó: Hol található
A
1 mg
Szem/látásgyengülés, nyálkahártya, bőr felrepedése ellen, immunrendszer erősítése Felszívódását segíti: E-vitamin Halmájolaj, tengeri hal, margarin, tejszín,, tejtermékek,Saláta, petrezselyem, paraj, görögdinnye, körte, sárgabarack(+karotin!), sárgadinnye(+karotin!), Paradicsom,
! Vaj, dió, sárgarépa, alma, őszibarack, *Máj,* sajt,*tojássárgája
B1
1-1,2 mg
Szívgyengeség-, ideggyengeség ellen, agyi oxigénhiány ellen, izom- és idegerősítő, emlékezőképesség javítása Hántolatlan rizs, zabpehely, teljes kiörlésű gabona, földimogyoró, zöldségek, körte, gabonacsira, hüvelyesek, fokhagyma,burgonya ! Élesztő, őszibarack, dió, sertéshús, máj, alma,
B2
1,2-.1,5 mg
Bőr-, haj-, körömerősítő, gyomor- és bélrendszeri tünetek ellen, növekedési probléma (csökkenés) ellen, fáradtság ellen, zsírégető Élesztő, olajos magvak, leveles zöldségek, hal, szárnyasok, gomba, káposzta, spenót, brokkoli, szója, alma, körte, csirkemáj ! tej, máj, túró, tojás, sajt, dió, őszibarack
B3
13 mg
Energiaképző (zsír- és szénhidrátégés), idegerősítő, bélhurut és fáradtság ellen.
Hiánya fáradtságot, koncentrációs zavarokat okoz
Szárnyasok, kenyér, karalábé, kukorica, káposzta, máj, teljes kiörlésű gabona, borjúhús, ! hal, rókagomba
B5
6 mg
Gyorsítja a sebgyógyulást, Erősíti az immunrendszert Gomba, belsőségek
B6
1,2-1,5 mg
Idegesség, álmatlanság ellen, zsíranyagcsere-zavar ellen, Fehérje-anyagcsere-szabályozó Hiánya esetén fáradtság, nagyobb fertőzésveszély Máj, korpa, borsó, uborka, tej, hús, hüvelyesek, búzacsira, hal, alma, körte, dió, mazsola, szilva, tojás, barna kenyér, szójatermékek ! élesztő
belsőségek
B8 Vércukorszint-szabályozó Szárnyasok, gombák, magvak, tojássárgája, Spenót, körte ! alma,
B12
3 mikrogramm
Nélkülözhetetlen a vérképzésben, növekedésben, idegerősítő,
emésztési probléma ellen
Máj, marhahús, hering, tojás, alma, körte, saláta, spenót, hüvelyes zöldség ! tej, tejtermékek
C
100 mg-tól
Levertség, fáradtság, vérzékenység, lázas fertőző betegségek ellen, vesebetegeknek, dohányosoknak, segíti a immunrendszert és a szabad gyökök lekötését. rák ellen véd! Gyorsítja a sebgyógyulást, Narancs, gyümölcslevek, karfiol, , körte, sárgadinnye, ! fekete ribizli, kökény, őszibarack, brokkoli, kivi, káposzta, paradicsom, alma, dió, burgonya, paprika, *hagyma, *csipkebogyó, *citrom,*savanyított káposzta, *citrusfélék, *szamóca,
D
5 mikrogramm
Vese- és májbetegség, csontritkulás , angolkór ellen, csontok fejlődésére, kalcium-felszívódásra, ! daganatképződés megelőzésére Csukamájolaj, vitaminokkal dúsított tejtermékek, szárnyasok, máj, vörös- és fehérhús, avokado, vaj, margarin, gomba, szardínia, makréla ! Hering, tonhal, lazac, tejtermékek, tojássárgája.
E
12-14 mg
Izomsorvadás ellen, vérszegénység ellen, „vérhígító”, jobb oxigénszállítás, erek és ellen állóképesség erősítője, szív- és keringési rendszer védője, megvéd a rákkeltő szabad gyököktől Hús, tej, saláták, napraforgó, baromfihús, hal, káposztafélék, hüvelyesek, növényi olajok !, petrezselyem, gabonamagvak csirái, , búza csira, tojássárgája, margarin, pulyka, dió *olajos magvak, *hidegen sajtolt olaj,
levélzöldségek
F
(telítetlen
zsírsav)
Bőrbetegségek (ekcéma) ellen, Májelzsírosodás ellen, szaporodási képesség csökkenése ellen, !!De TÚLADAGOLÁSNÁL:vérrögképződés
Epekőképződés Koleszterin-növekedés !
Búza csira, napraforgó, szójabab, dió, mandula, avokádó, tej, sajt (Edami), joghurt, pulykahús
olivaolajok, hal, szezámmag
Folsav Fehérvérsejtek számának növelésére, vas jobb felszívódására! Zöld növények levelei, brokkoli, spenót, sárgadinnye
H
30-60 mikrogramm
Energiahasznosító Tojás, zabpehely
K
60-80 mikrogramm
Vérzékenység ellen, vérzéscsillapító, Csontépítő a D-vitaminnal együtt !! Zöld növények, káposzta, paraj, sertéshús, növényi olaj, leveszöldségek, kelbimbó
édeskömény
* = + antioxidánsokvannak bennük: a szabad gyökök ellenségei, lekötői ! – a legtöbb antioxidáns van a vörösborban, szőlőben, gyümölcsben, zöldségben

Készüljünk!!!

Egyszerű fehérkenyér


Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 1 ek cukor , 1kksó, 60 ml olaj, 2.5 dl langyos víz

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük és jó alaposan kidagasztjuk. A tésztát langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és szögletes sütőformába helyezzük.190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.



Fehér kovászos kenyér


Hozzávalók: 2dl kovász (fehér kenyérhez), 20dkg rétesliszt, 20dkg finomliszt, 1kk só, 1ek cukor

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, és jó alaposan megdagasztjuk. A kovásztól függően kevés vizet vagy lisztet adunk hozzá. Letakarva langyos helyen kelesztjük, majd szép cipót formálunk belőle. A kelesztési idő kb 8-9 óra mivel nem használunk élesztőt. Vízzel lekenjük a tetejét, majd sütőzacskóba csúsztatjuk. Előmelegített sütőben 190°C-on 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.



Joghurtos kenyér zabpehellyel


Hozzávalók: 30 dkg kenyérliszt, 20 dkg finomliszt, 5 dkg zabpehely, 2.5 dkg élesztő, 2 kk. só, 1 kk. cukor, 5dkg vaj, 1 doboz (150g) natúr joghurt, 220 ml víz

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük majd alaposan összedolgozzuk. Az így kapott tésztát 30 percig pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk. Kivajazott sütőformába helyezzük a tésztát és a tetejét megszórjuk némi zabpehellyel. 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.



Egyszerű tönkölybúzás kenyér


Hozzávalók: 50dkg tönkölybúza-liszt, 2.5-3dl víz, 1tk cukor, 2.5dkg élesztő, 1ek komlós korpa

Elkészítés: Az alapanyagokat dagasztógépbe helyezzük és alaposan megdagasztjuk. A tésztát letakarva langyos helyen megkelesztjük, majd finoman átgyúrjuk. Cipót formálunk belőle, és a tetejét lekenjük vizes ecsettel. Sütőzacskóba csúsztatjuk, és 185°C-on 40-45 perc alatt megsütjük.



Tejes zsemle


Hozzávalók: 45 dkg fehér kenyérliszt, 2 kk. só, 1 kk. cukor, 5 dkg puha vaj, 2 dkg friss élesztő, 280 ml langyos tej, 1 ek. tej a mázhoz

Elkészítés: Egy nagy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, tegyük bele a sót és a cukrot. Morzsoljuk el a liszttel a vajat. Az élesztőt 4 ek tejjel elkeverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is. Hozzáöntjük a vajas liszthez, és az egészet lágy tésztává dagasztjuk. Tegyük kiolajozott tálba, fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen kelesszük, amíg a duplájára nem nő. Borítsuk lisztezett felületre, és dögönyözzük meg a tésztát. Osszuk 12 egyforma részre, formázzunk belőle gombócokat, és tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Vágjunk keresztet mindegyik tetejére, és olajozott fóliával lefedve, még 20 percig kelesszük. Kenjük meg a zsemléket tejjel. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.


Francia vágott zsemle

Hozzávalók: 45dkg finomliszt, 1.5kk só, 1kk cukor, 1.5dkg élesztő, 1.5dl tej, 1.5dl víz

Elkészítés: Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel. A lisztet a sót, és a cukrot tegyük dagasztógépbe, majd egy kis mélyedést alakítsunk ki és ide öntsük az élesztős tejet, és hintsünk rá egy kis lisztet. 20-30 percig hagyjuk állni, amíg az élesztő el nem kezd dolgozni. Utána gyúrjuk össze, és adagoljuk hozzá a langyos vizet. A dagasztás után fedjük le és hagyjuk megkelni. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. A kis darabokból kerek zsemléket formálunk, és késsel egymást keresztező vágással bemetsszük a tetejüket. Sütőlapra helyezzük a zsemléket és kb. 30 percig pihentetjük őket. 230°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.


Francia vágott zsemle


Hozzávalók: 45dkg finomliszt, 1.5kk só, 1kk cukor, 1.5dkg élesztő, 1.5dl tej, 1.5dl víz

Elkészítés: Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel. A lisztet a sót, és a cukrot tegyük dagasztógépbe, majd egy kis mélyedést alakítsunk ki és ide öntsük az élesztős tejet, és hintsünk rá egy kis lisztet. 20-30 percig hagyjuk állni, amíg az élesztő el nem kezd dolgozni. Utána gyúrjuk össze, és adagoljuk hozzá a langyos vizet. A dagasztás után fedjük le és hagyjuk megkelni. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. A kis darabokból kerek zsemléket formálunk, és késsel egymást keresztező vágással bemetsszük a tetejüket. Sütőlapra helyezzük a zsemléket és kb. 30 percig pihentetjük őket. 230°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.


Mákos zsömle

Hozzávalók: 2.5-3dl tej, 5dkg vaj, 45dkg finomliszt, 1ek cukor, fél kk. só, 2.5dkg élesztő, a tetejére 1 tojás, 2ek mák

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük, és alaposan megdagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk. Kis zsömléket formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük őket egymás mellé. Egy kicsit pihentetjük, majd a tetejét lekenjük a felvert tojással, és meghintjük a mákkal. Előmelegített sütőben 200 °C-on 35-40 perc alatt megsütjük.


Langalló (kenyérlángos)

Hozzávalók: 1 adag fehér- vagy burgonyás kenyértészta, 5-6 gerezd fokhagyma, 4dl tejföl, só

Elkészítés: Fehér- vagy burgonyás kenyértésztát dagasztunk. Letakarva megkelesztjük, majd kb. 6 részre osztjuk. A tésztadarabkákat finoman átgyúrjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük őket. Vizes ecsettel lekenjük, majd 190°C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve melegen bedörzsöljük fokhagymával, és tejföllel meglocsoljuk, picit sózzuk, és máris fogyaszthatjuk.


Napraforgómagos zsömle

Hozzávalók: 25dkg rétesliszt, 20dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 1ek cukor, 2kk só, 1ek komlós korpa, 2ek napraforgó olaj, 2ek napraforgómag (tisztított), 2-2.5dl víz, a tetejére 3 ek napraforgómag (tisztított)

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, és alaposan megdagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd 10 részre osztjuk. A tésztadarabkákat meggömbölyítjük, majd sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük őket. Vízzel lekenjük a tetejüket és napraforgómaggal megszórjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.


Kakaós csiga

Hozzávalók: Tészta: 60 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 3dl tej, 3ek cukor, 3dkg élesztő megszóráshoz: 4ek kakaópor (nem cukrozott), 1 csésze cukor (kb. 15dkg)

Elkészítés: A tésztához valókat dagasztógépbe helyezzük és alaposan megdagasztjuk. A tésztát letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát megszórjuk a cukros kakaóval, és feltekerjük. A feltekert tésztát ujjnyi vastagságúra szeleteljük és sütőpapírra helyezzük. 200°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. A cukros kakaó helyett használhatunk cukros diót is.


Sajtos zsömle


Hozzávalók: 45dkg rétesliszt, 2dl kefir, 0.5dl víz, 10dkg reszelt sajt, 4ek zabkorpa, 0.5kk só, 1kk cukor, 2.5dkg élesztő, csipetnyi őrölt fehérbors

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, és alaposan megdagasztjuk. Letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokból zsömléket formálunk, és a tetejüket lekenjük vizes ecsettel. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és 180°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük. A sütés közben, reszelt sajtot is szórhatunk a zsemlék tetejére.



Sósperec


Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 1 dkg só, 1 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 1 tojás

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük , kivéve a tojás, és jó alaposan összedolgozzuk, A kapott tésztát utána hűtőbe tesszük kb. 1 órára. Lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, 20-25 cm hosszúra sodorjuk. Perecet formálunk belőle és sütőlemezre helyezzük őket. Felvert tojással lekenjük. 30 percig pihentetjük, majd ismét lekenjük tojással. Megszórhatjuk köménymaggal vagy lekenhetjük sós mázzal. 180°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Sós máz: 10 dkg lisztbe elkeverünk 4 dkg sót, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen csak pépes legyen.



Ferdinánd tészta


Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 4 tk cukor, 2,5 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 13 dkg vaj, kb. 10 ek porcukor

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. A liszthez adjuk a tojás sárgáját, a cukrot, és az élesztős tejet. Lágy tésztává dolgozzuk össze, majd megkelesztjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és két részre osztjuk, majd 2-3 mm vastagra nyújtjuk. A tésztát megkenjük a vajas cukorral, feltekerjük,és 5 cm vastag darabokra vágjuk. A darabokat vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé állítjuk. A tetejét porcukorral meghintjük, és előmelegített sütőben 180 °C-on pirosra sütjük.


Hárommagos zsömle


Hozzávalók: 50dkg rétesliszt, 10dkg zabpehely, 2dkg élesztő, 1kk só, 1kk cukor, 2-2.5dl tej, 5dkg margarin(vagy vaj), 1-1ek lenmag, napraforgómag és tökmag

Elkészítés: A hozzávalókat - a magok kivételével - dagasztógépbe helyezzük és alaposan megdagasztjuk. Beleszórjuk a magokat és még egy kicsit dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 12 darab részre szaggatjuk. Zsömléket formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A zsömlék tetejét lekenjük tejjel, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 15-20 perc alatt pirosra sütjük. A zsömlék tetejére egy kis magocskát is szórhatunk sütés előtt.


Parti kenyér


Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2.5 dkg élesztő, 2.5-3 dl langyos tej, 10 dkg vaj, 1kk só, 1kk cukor,lenmag, tökmag, napraforgómag, szezámmag, köménymag

Elkészítés: A magok kivételével a hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük, és alaposan összegyúrjuk őket. A tésztát langyos helyen kelesztjük, majd ismét finoman átgyúrjuk. 18-20 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és kis zsemlegolyókat formálunk belőle. A kis golyókból korongformát rakunk a sütőlemezre, majd a tetejét megszórjuk a magokkal ízlés szerint. 190 °C-ra elő melegített sütőben 30-35 perc alatt ropogósra sütjük.


Túrós táska

Hozzávalók: Tészta: 60 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 3 ek cukor, 3 dl langyos tej, 3 dkg élesztő Töltelék: 25 dkg túró, 1 db tojás, citrom reszelt héja, mazsola, cukor

Elkészítés: A tésztához valókat dagasztógépbe helyezzük és alaposan megdagasztjuk a tésztát. Langyos helyen letakarva kelesztjük. A töltelékhez valókat összekeverjük. A megkelt tésztát 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztából 8x8 cm nagyságú négyzeteket vágunk ki, és ezek közepére egy kis túrót halmozunk, majd a négy sarkát középen összefogjuk. A batyukat sütőpapírra helyezzük és a 200°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.


Bajor sörperec


Hozzávalók: 35dkg finomliszt, 20dkg főtt, áttört burgonya, 1kk cukor, 2.5dkg élesztő, 5dkg vaj, 2 tojássárgája, a tetejére: 1 tojás, kömény, só

Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros vízben megfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt dagasztógépbe tesszük. Alaposan megdagasztjuk, majd langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát 12 részre osztjuk, és mindegyiket kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, és pereccé formáljuk. A tetejüket felvert tojással lekenjük, és meghintjük köménnyel és sóval. Előmelegített sütőben 200°C-on 15-20 perc alatt megsütjük.


Pelyhes zsömle

Hozzávalók: 40dkg tönkölybúza-liszt, 10dkg pehelymix (búza-,rozs-,kukorica-,zab-,árpa-, vegyesen), 3-3.5dl víz, 1.5kk só, 1ek cukor, 3dkg élesztő, 1kk kenyérfűszer, a tetejére 6-8dkg pehelymix

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, és alaposan megdagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk. Kis zsömléket formálunk belőlük, vízzel lekenjük őket, és a pehelymixbe forgatjuk. Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük őket, majd 10-15 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben 190°C-on 15-20 perc alatt megsütjük.


Zöldfűszeres zsemle


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2.5 dkg élesztő, 2 tk só, 1 tk cukor, 3 dl tej, 3 ek étolaj, 2 ek vagdalt petrezselyem, 2 ek vagdalt metélőhagyma, 1 ek vagdalt kapor, ízlés szerint őrölt fekete bors

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük és alaposan megdagasztjuk. A tésztát letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk és 12 egyenlő részre osztjuk. Kis zsemlécskéket formálunk belőlük, és sütőlapra helyezzük őket. A tetejüket felvert tojással lekenjük és késsel finoman bevágjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.


Ízletes perecek

Hozzávalók: 30 dkg fehér búzaliszt, 1 zacskó sütőpor, fél tk. só, 15 dkg félzsíros tehéntúró, 7 ek. olaj, 7 ek. tej, a kenéshez 1 tojássárgája és 2 ek. tej

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük, majd jó alaposan összedolgozzuk. Az így kapott tésztát többfelé oszthatjuk és ízesíthetjük füstölt sonka darabokkal, zöld fűszerekkel (kapor, petrezselyem,turbolya), vagy pirított hagymával, füstölt sajttal, stb .... A tésztából 20 cm hosszú 1cm vastag rudakat sodrunk, majd kettesével összesodorva karikává formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, a tejjel elvegyített tojássárgájával megkenjük. A tetejét ízlés szerint díszíthetjük magokkal. 200 °C fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.


Tejfölös fonat


Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 1 kk só,1 kk cukor, 2 dkg élesztő, 30ml (2 ek ) langyos víz, 1,5dl tejföl, 1 tojás, 5 dkg puha vaj, a kenéshez : 1 tojássárgája, 1 ek tej

Elkészítés: Egy kis edényben alacsony hőfokon langyosítsuk meg a tejfölt, öntsük hozzá a vizet, majd morzsoljuk bele az élesztőt, alaposan keverjük el. Egy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, tegyük bele a sót és a cukrot, öntsük bele az élesztős tejfölt, és az enyhén felvert tojást. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a puha vajat és laza, rugalmas tésztává dagasztjuk. Tegyük enyhén kiolajozott tálba, fedjük be, meleg helyen duplájára kelesztjük. Borítsuk enyhén lisztezett felületre és alaposan dögönyözzük meg. Vágjuk félbe és mindkét darabból kb 60 cm-es hurkát formálunk.


Édes kukoricás koszorú


Hozzávalók: 12 dkg kukoricaliszt, 12 dkg búzaliszt, 20 dkg kukoricakonzerv, 10 dkg cukor, 2 tk. sütőpor, 2 tojás 2,5 dl tej, 5 dkg vaj

Elkészítés: Keverjük össze a liszteket, a sütőport, a kukoricát, a cukrot, 4 dkg vajat, a tojásokat, meg a tejet, és dolgozzuk ki teljesen simára. A maradék vajjal kenjünk ki egy koszorúformát,öntsük bele a tésztát, és süssük 180 °C-on 50 percig. Tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni. Hidegen, porcukorral megszórva tálaljuk.


Olasz karácsonyi kalács (Panettone)


Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 17 dkg cukor, 6 dkg élesztő, 125ml langyos tej, 20 dkg vaj vagy margarin, 6 tojás sárgája, 10 dkg mazsola, 10 dkg, cukrozott citrom- és narancshéj, 2-3 ek. konyak, 1 tojás sárgája a kenéshez, porcukor a megszóráshoz.

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk cukros langyos tejben, majd a liszthez adjuk. Letakarva kb. 20 percig piheni, kelni hagyjuk. Utána hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat, cukrot, és a tojás sárgáját, majd dagasztógéppel megdagasztjuk. A dagasztás során langyos tejet adhatunk hozzá szükség szerint. A finomra vágott gyümölcsöket konyakba áztatjuk, és belegyúrjuk a tésztába. Egy 20 cm átmérőjű sütőformát alufóliával kibéleljük. A fólia kb. 20 cm-rel magasabb legyen. A fóliát bekenjük enyhén vajjal, majd meghintjük liszttel. A megkelt tésztát a formába tölltjük, majd 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk. A tészta tetejét megkenjük tojás sárgájával, 200 °C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. A kihűlt kalácsot porcukorral meghintjük.


Narancsos kalács

Hozzávalók: 45dkg finomliszt, 2dkg élesztő, 2dl kefir, 1 narancs leve és lereszelt sárga héja, 3ek méz, csipetnyi só

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük és megdagasztjuk. Letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd sodorjuk, és egy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába helyezzük. A tetejét tejjel megkenjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Dúsíthatjuk mazsolával.




Kovász fehérkenyérhez


Hozzávalók: 2 közepes nagyság burgonya, 4ek cukor, csipetnyi só, 25dkg finomliszt

Elkészítés: A burgonyát megtisztítjuk és felaprózzuk, majd kevés vízben puhára főzzük. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd a kihűlt lében összetörjük. A kapott péphez adjuk a cukrot és a lisztet, és annyi vizet, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarjuk és langyos helyen 3-7 napig pihentetjük. 5 nap után a kovász kissé savanykás illatú lesz, és a felületén kis apró buborékok képződnek. A kovász erjedésben van. A sütéshez szükséges mennyiséget kivesszük, a maradékhoz pedig egy kis lisztet és vizet adunk. Az így megmaradt kovász hűtőben kb. egy-két hétig tartható el.


Kenyérfűszer


Hozzávalók: 1 mokkáskanálnyi ánizs, 2ek kömény, 1ek édeskömény, 1ek koriander

Elkészítés: A hozzávalókat mozsárban (vagy fűszerőrlőben) porrá törjük. 50 dkg lisztből készült kenyérhez 1 mokkáskanálnyi mennyiséget adunk belőle. Ízlés szerint keverhetünk bele fekete borsot, szegfűborsot. Légmentesen lezárva tároljuk!

Kovász rozskenyérhez


Hozzávalók: 2 közepes nagyságú burgonya, 4ek cukor, csipetnyi só, 25dkg rozsliszt, 2dl sör

Elkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk és kevés vízben puhára főzzük. Sóval ízesítjük. A megfőtt burgonyát a levében összetörjük, és a kapott péphez adjuk a cukrot, és a rozslisztet, és annyi sört, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarva, langyos helyen 3 napig érleljük. A további használata megegyezik a fehérkenyér kovászéval.

Komlós korpa


Hozzávalók: 3 maréknyi komló, 3dl víz, 20dkg búzakorpa, csipetnyi ánizs, 15-20 szem koriander, 1kk kömény, 20dkg lisztből dagasztott kenyértészta, 1kk só

Elkészítés: A komlót 3-4dl vízben 3 percig főzzük, majd lefedve hűlni hagyjuk. A kihűlt levet leszűrjük, a komlót kinyomkodjuk. A komlós lébe beleszórjuk a fűszereket, és jó alaposan összekeverjük. Az így kapott masszát a kenyértésztával jó alaposan összegyúrjuk, ha szükséges akkor korpát adunk még hozzá, hogy jól formázható legyen. A kapott tésztából diónyi darabkákat csinálunk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük, majd tovább szárítjuk. A teljesen kiszáradt tésztákat megőröljük. 50dkg lisztből készült kenyérhez 1ek mennyiséget adunk.

Fűszeres kovász rozskenyérhez


Hozzávalók: 10dkg rozsliszt, 1ek méz, 0.5kk őrölt kömény, 0.5kk őrölt koriander, 0.5kk őrölt édeskömény, 2.5dl langyos víz

Elkészítés: A rozslisztet a fűszerekkel egy tálba tesszük, a mézzel és a vízzel sima masszává keverjük. Az így kapott masszát letakarjuk, és langyos helyre tesszük. Minden 24 órában megkeverjük, és rozslisztet szórunk a tetejére. Körülbelül 3 nap alatt megérik. A fel nem használt kovász csavaros befőttesüvegbe helyezve, hűtőszekrénybe téve eltartható 1 hétig.

 

 

Továbbiak:

/_userfiles_/andre/Hazi_praktikak.doc

/_userfiles_/andre/gyogyteakev.pdf

 

/_userfiles_/andre/gyumolcs.doc

 

/_userfiles_/andre/gyumolcsokhatasai.pdf

Hírek

Szavazás

Mit tudsz a három napos sötétségről?
Krisztus Urunk visszajön közzénk, s 1000 évig Paradicsom leszen
Bizalommal tekintek, tudom hogy már bűn nem leszen, mert kezdődik az 1000év szeretetben
Amit La Salette-ben, Fatimában és Garabandalban elmondtak számunkra, azt fel sem vagyunk képesek fogni
Szerintem, az lesz a legnagyobb megpróbáltatás a szorongattatás lezárására
Nem elegséges róla tudásom, de előbb vagy utóbb többet tudok majd róla
Semmit, de ha megérem bizalommal tekintek az Jézus Krisztus második eljovetelére
Semmit, de ha megérem, akkor félni fogok...
Asztali nézet